Hopbakslån samlar dina lån

Har du aldrig hört termen hopbakslån förut? Då är det hög tid att du sätter dig in denna typ av lån som är relativt ny på marknaden. I många svenska hushåll kan ett hopbakslån göra väldigt stor nytta. Det kallas för hopbakslån eftersom flera små lån och krediter bakas ihop till ett enda. Du betalar alltså av flera små lån med ett större som har bättre ränta.

Vem har behov av ett hopbakslån?

Ett hopbakslån kan egentligen komma till nytta för alla som sitter med lån med dålig ränta. Men det finns några kategorier av låntagare som kan ha extra stor nytta av ett hopbakslån (eller samlingslån som det också kallas).

Hushåll med många lån

Om ni är flera som tagit lån i ett hushåll kan det vara en bra idé att slå ihop alla till ett gemensamt lån. I familjer med myndiga barn som bor hemma kan det vara flera personer i hushållet som sitter med saker de köpt på avbetalning, sms lån och kanske något privatlån. Även om inte alla lånen har hög ränta så tillkommer det avgifter i samband med aviseringar. Det är högst troligt att den totala kostnaden varje månad för dessa lån och krediter är högre än vad ni kommer att få betala om ni bakar ihop dem till ett större lån.

Ofta finns det en möjlighet för två medsökanden att gå ihop om ett hopbakslån. Det är inte bara praktiskt utan det är också lättare att bli beviljad ett lite större lån om två personer ansvarar för återbetalningen.

Personer som har svårt att klarar befintliga återbetalningar

Om du är på gränsen till att inte kunna betala dina lån om något eller några av dem håller på att förfalla till betalning kan ett hopbakslån vara en räddning. Du kan då betala de lån som är mest akuta och välja en återbetalningstid som innebär att du får andrum i ekonomin. Förhoppningsvis sänker du även de totala lånekostnaderna per månad på detta sätt. Om du ansöker om ett hopbakslån med lång återbetalningstid för att få ekonomin att gå ihop kan det dock bli dyrare i långa loppet. Även om räntan är lägre på hopbakslånet så ökar den totala kostnaden när du drar ut på återbetalningstiden. Du tjänar i de flesta fall på att försöka betala tillbaka ett lån så fort som möjligt. Välj en återbetalningsperiod som passar din ekonomi, är den för kort riskerar du att få förseningsavgifter istället.

Alla som är oroliga för att glömma en återbetalning

Vissa har aldrig några problem med att betala sina räkningar. Om du vet med dig att det finns viss risk för att du missar räkningar är det dock mycket bättre att ansöka om ett hopbakslån än att ha många små lån och krediter att hålla reda på. Det säger sig självt att det är enklare att komma ihåg en räkning än många. På så sätt slipper du riskera att dra på dig dröjsmålsränta och andra förseningsavgifter.

För att få ett hopbakslån behöver du ha en fast inkomst

Ett hopbakslån är oftast möjligt att få även om du har en problematisk ekonomisk situation med befintliga skulder, betalningsanmärkningar och många kreditförfrågningar. Man kan säga att många av de långivare som erbjuder hopbakslån har nischat in sig på personer som har svårt att få andra lån. Det är dock inte en absolut sanning och många ansöker om hopbakslån utan att ha ekonomiska problem. Det  är helt enkelt ett sätt att refinansiera sina lån som är fördelaktigt för många.

För att du ska kunna få ett hopbakslån med betalningsanmärkningar krävs det att du har en fast deklarerad inkomst. På den punkten är det ingen långivare som är beredd att kompromissa. Hur hög inkomst du behöver för att bli beviljad ett hopbakslån beror på hur mycket du behöver låna och på hur din ekonomi ser ut i övrigt. Har du inga betalningsanmärkningar behöver inkomsten inte vara lika hög.

Vad är det för ränta på hopbakslån?

Räntan sätts, precis som när det gäller de flesta lån, individuellt utifrån din kreditvärdighet där alltså din inkomst spelar störst roll. Hur stort belopp du ansöker om att få låna och hur lång återbetalningstid du väljer har också betydelse för vad du får för ränta.

Hopbakslån är generellt billigare än snabblån och krediter. Om det inte var så skulle det knappt finnas någon marknad för hopbakslån. Men det är också så att långivare med hopbakslån ofta vänder sig mot låntagare med låg kreditvärdighet. Räntan påverkas som bekant av kreditvärdigheten och därför bör du alltid jämföra olika hopbakslån innan du accepterar ett erbjudande.