Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet innebär att banken inte efterfrågar någon säkerhet i form av pant eller borgensman för att bevilja dig ett lån. Denna låneform kallas också ofta för privatlån eller blancolån. Med ett lån utan säkerhet står det dig helt fritt att avgöra vad du vill lägga pengarna på, till skillnad från exempelvis ett bolån eller billån. Du kanske har planer på att resa på utlandssemester eller vill fräscha upp ditt hem med nya möbler? Vad du än väljer att göra är detta helt och hållet din ensak. Var dock alltid eftertänksam innan du tar ett lån utan säkerhet och räkna på vad det kommer att kosta dig varje månad. Om du misstänker att du kommer få svårt att betala tillbaka är det alltid bättre att avstå.

Hur lång tid tar ansökan?

En stor fördel med lån utan säkerhet är att ansökningsprocessen går betydligt fortare än exempelvis vid ett bolån. Du kan snabbt och enkelt fylla i ansökan direkt på bankens hemsida och signera den med BankID. Ofta får du besked direkt på skärmen om privatlånet beviljas och i många fall utbetalas pengarna till ditt bankkonto redan samma dag som du ansökt. Skulle du föredra att skicka in din låneansökan med vanlig post tar det något längre tid, dock oftast inte mer än 2–3 dagar.

Hur mycket kan jag låna?

När du ansöker om ett lån utan säkerhet finns det olika faktorer i din privatekonomi som påverkar hur mycket du får låna. Det handlar vanligtvis om din månadsinkomst, din anställningsform, om du har många kreditupplysningar till följd av tidigare ansökningar eller om du har en eller flera betalningsanmärkningar.

När det gäller lån utan säkerhet kan lånebeloppet sträcka sig alltifrån 5 000 kronor upp till så mycket som 600 000 kronor. Det finns inget givet svar på hur mycket du får låna eftersom olika banker gör olika bedömningar. Du kan alltid ansöka om valfritt belopp men det står banken fritt att avslå din ansökan och bevilja ett lägre lånebelopp baserat på hur god återbetalningsförmåga de bedömer att du har.

Hur hög ränta ska jag betala?

Hur hög ränta du får på ett lån utan säkerhet är något som bestäms utifrån hur mycket du önskar låna, hur lång återbetalningstiden är och hur din ekonomiska situation ser ut i sin helhet. Ju mer kreditvärdig du anses vara desto lägre ränta kan banken erbjuda dig och tvärtom. Räntan kan variera mycket mellan olika lån och banker och du bör alltid noga beräkna den totala månadskostnaden för lånet. Det finns en del långivare som kan erbjuda en fast ränta för lån utan säkerhet oberoende av hur din ekonomiska situation ser ut och i dessa fall brukar räntan i regel ligga högre än genomsnittet.

Kan jag samla ihop dyra krediter till ett lån?

Lån utan säkerhet är en bra låneform för dig som behöver sänka din månadskostnad genom att samla dyra krediter eller snabblån under ett och samma tak. Skillnaden är att räntan blir betydligt lägre för ett blancolån än för sms lån eller snabblån. Detta gör att du kan spara mycket pengar varje månad om du väljer att samla ihop dina lån. Ett sms lån kan till exempel ha en effektiv ränta på flera hundra procent medan ett lån utan säkerhet oftast har en ränta mellan cirka 3–30 procent. När du samlar dina lån hos en och samma bank innebär detta också att du bara har en låneavgift att ta hänsyn till varje månad. Detta gör att din månadskostnad blir väsentligt lägre samtidigt som du får en bättre överblick av din privatekonomi. Hopbakslån är lån utan säkerhet som är speciellt utformade för att användas till att betala tillbaka flera smålån.

Vad är skillnaden mellan långivare och låneförmedlare?

När du ansöker om ett lån utan säkerhet kan du välja att vända dig direkt till en bank eller långivare, alternativt ansöka hos en låneförmedlare som i sin tur samarbetar med flera olika banker. Väljer du det sistnämnda kan du få erbjudanden om privatlån från flera olika långivare och själv välja det lån som passar dig bäst och ger dig de bästa lånevillkoren. Detta är också ett bra sätt att undvika kreditupplysningar, eftersom de allra flesta låneförmedlare endast tar en enda upplysning, oavsett hur många banker och långivare de samarbetar med. Att ansöka om ett lån utan säkerhet är gratis och du förlorar därmed ingenting på att ansöka.

Fördelar med lån utan säkerhet

  • Ingen säkerhet krävs och du använder pengarna till det du själv vill.
  • Du kan ansöka om ett lån på allt mellan 5 000–600 000 kronor.
  • Effektiv ansökningsprocess online med snabb utbetalning.
  • Ett lån utan säkerhet kan innebära en lägre ränta än sms lån och snabblån.
  • Du kan välja att samla flera dyra krediter hos en och samma långivare.
  • Ansök genom en låneförmedlare och välj mellan flera banker med endast en kreditupplysning.