Låna pengar direkt

Alla kan vi hamna i en situation då vi behöver låna pengar direkt. Idag finns det ett flertal alternativ att välja bland, dock måste du kunna uppfylla långivarens krav. Generellt gäller det att du ska vara myndig och folkbokförd i Sverige, ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor eller mer, samt inte ha några aktuella skulder hos Kronofogden. Har du gamla betalningsanmärkningar finns det fortfarande långivare som kan bevilja ett lån så länge du inte har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

Hur snabbt får jag pengarna?

Det absolut smidigaste och snabbaste sättet för att få ett lån är att ansöka om det på nätet, direkt på långivarens hemsida. Det enda som krävs är att du fyller i ansökan online och signerar den med BankID. Ofta får du besked om din ansökan är beviljad direkt därefter. Blir lånet beviljat kan du ha pengarna på ditt konto redan samma dag. Hur snabbt det går att låna pengar direkt beror även på vilken typ av lån du ansöker om och hos vilken bank. Alla banker och långivare har olika villkor och handläggningstider. Snabblån och sms lån är det som brukar gå fortast då du kan få pengarna utbetalda till ditt konto redan efter ett par timmar. I vissa fall kan du även få pengarna utbetalda under helgen vilket kan vara en fördel om du hamnat i en akut situation och behöver låna pengar direkt.

Skulle du istället behöva ansöka om ett större lån kan det ta något längre tid innan du får pengarna. Vill du ha möjlighet att jämföra olika bankers villkor och räntor genom att ansöka om lån hos en låneförmedlare får du också räkna med att det kan ta lite längre tid eftersom flera banker behöver gå igenom och bedöma din ansökan. Den stora fördelen med att ansöka hos en låneförmedlare är att du själv kan gå igenom de anbud du får och välja det lån som är mest fördelaktigt för dig.

Kan jag låna trots betalningsanmärkning?

Om du vill låna pengar direkt behöver inte betalningsanmärkningar vara ett hinder, dock brukar grundkravet vara att du inte har något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden. Det kan också vara avgörande hur många anmärkningar du har och hur länge sedan det var du fick dem. En grundregel brukar vara att du inte ska ha fått någon ny betalningsanmärkning under de senaste sex månaderna samt att alla skulder hos Kronofogden är reglerade.

Alla kan vi hamna i en ekonomisk knipa då vi behöver låna pengar direkt. Dock rekommenderar vi dig att alltid agera med sunt förnuft innan du bestämmer dig för att ta ett extra lån. Har du betalningsanmärkningar sedan tidigare bör du ta dig en extra funderare eftersom ett lån alltid innebär en extra kostnad för dig. Även om det idag är lätt att låna pengar direkt så är det också just sms lån och snabblån som har de högsta räntorna. Gör alltid en beräkning innan du lånar pengar så att du säkert vet att du kommer kunna betala tillbaka på lånet. Kan du inte betala tillbaka så riskerar du att få sämre kreditvärdighet och svårt att få ta lån i framtiden. 

Hur mycket kan jag låna?

När du ansöker om att låna pengar direkt kan lånets storlek variera en del. Den vanligaste typen av snabblån brukar inte vara på större belopp än max 5 000–10 000 kronor. Exakt hur mycket du får låna beror i slutändan på hur kreditvärdig du är och långivaren är skyldig att ta hänsyn till vad du har för återbetalningsförmåga. Det man ofta tittar på är din inkomst, om du har en fast anställning, din civilstatus (ibland kan det underlätta om du är sambo eller gift) samt om du har många lån och krediter sen tidigare som kan påverka din förmåga att betala tillbaka på lånet.

Vilket lån bör jag välja?

Det kan finnas många anledningar till att du behöver låna pengar direkt och idag finns det ett stort utbud av långivare som kan erbjuda dig ett snabblån. Några saker du alltid bör ta i beaktande när du funderar på att låna pengar är följande:

  1. Hur mycket pengar du faktiskt behöver låna. Låna inte ett högre belopp än nödvändigt.
  2. Varför du behöver låna pengar, vad syftet är med lånet. Om du snabbt behöver lösa en uppkommen situation, till exempel en oförutsedd räkning kan ett sms-lån vara ett alternativ. Behöver du låna en större summa pengar bör du istället kontakta en långivare som kan erbjuda dig en lägre ränta.
  3. Hur lång återbetalningstid du behöver för lånet. De flesta snabblån har en kort återbetalningstid och löper endast under 1–3 månader vilket betyder att du måste kunna betala tillbaka lånet inklusive räntan inom en ganska snar framtid. Om du inte kan betala tillbaka i tid kan detta bli en dyr historia.